Welke marktontwikkelingen hebben we gespot afgelopen jaar?

Werkgever

2,5 min

Wat was het een jaar en wat is er veel om op terug te blikken. Naast natuurlijk onze interne ontwikkelingen, heeft de finance markt ook niet stilgezeten afgelopen jaar. Daarom gaan we in deze blog na hoe de markt veranderd is ten opzichte van een jaar geleden. Toe aan een handig overzicht? Lees mee!

De belangrijkste trends en ontwikkelingen

We vroegen aan onze Business Consultants Daan en Jesse of zij ons meer konden vertellen over hun markt. Vanuit hun expertise, kennis en ervaring signaleerden zij de volgende ontwikkelingen:

  • De automatisering van de boekhouding;
  • De switch van accountancy naar het bedrijfsleven;
  • Voor zichzelf beginnen;
  • Krapte op de arbeidsmarkt en employer branding.
  • De automatisering van de boekhouding

Daan: “Dit is een interessante ontwikkeling, omdat dit betekent dat er bepaalde banen wegvallen. Deze personen kunnen alleen wel bij andere partijen terecht waar nog geen sprake is van deze automatisering. Ook hoor je van werknemers van oudere generaties dat de automatisering er soms voor zorgt dat werk minder leuk wordt; er is minder te doen.”

Jesse: “Door deze ontwikkeling kunnen klanten doormiddel van dashboarding meer inzicht krijgen in hun financiële processen. Op die manier kunnen accountants zich meer focussen op advies geven en organisaties verder helpen. Steeds meer accountantskantoren kiezen ervoor om afstand te doen van het traditionele verdienmodel en om juist vaste prijsafspraken te maken. “

1. De switch van accountancy naar het bedrijfsleven

Daan: “Veel mensen willen van de accountancywereld naar het bedrijfsleven toe. Dit betekent dat zij dezelfde functie houden, maar dan voor een ander bedrijf. Het leuke hieraan is dat ze dan geen uren meer hoeven te schrijven, maar gewoon fulltime aan de slag kunnen voor de onderneming. Daardoor werken ze ook daadwerkelijk mee aan de groei van het bedrijf én krijgen beter betaald. Leuk om te weten, is dat wij hard werken om in het nieuwe jaar meerdere controllingfuncties beschikbaar te maken voor mensen die deze switch willen maken!"

2. Voor zichzelf beginnen

Daan: “We zien veel accountants en/of administrateurs die voor zichzelf willen beginnen. Dit komt door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Deze personen zijn zich hiervan bewust en gaan als ZZP’er aan de slag voor kortetermijnklussen waar ze veel geld mee kunnen verdienen. “

3. Krapte op de arbeidsmarkt en employer branding

Jesse: “Deze ontwikkeling heeft te maken met de switch van accountancy naar het bedrijfsleven. Het behouden van je eigen personeel en het werven van nieuw personeel is een hot item. De focus wordt verlegd: van het aanwerven van nieuw personeel, naar het behouden van eigen krachten.”


Hoe heeft Finture Careers deze ontwikkelingen toegepast?

Daan: “De ontwikkeling dat mensen vanuit de accountancy naar het bedrijfsleven vertrekken, is er één waar wij goed op kunnen inspelen. Door controllingfuncties in het bedrijfsleven te gaan uitzetten, kunnen we veel van onze contacten die deze switch willen maken ook helpen aan een nieuwe uitdaging.

Wij proberen steeds meer controllervacatures in te vullen. Hierdoor kunnen wij ook kandidaten bedienen die een stap buiten de accountancy willen zetten.”


Hebben wij profijt gehaald uit deze ontwikkelingen?

Daan: “Als je kijkt naar de krapte op de arbeidsmarkt hebben wij uiteraard profijt gehad. Wij hebben afgelopen jaar precies 81 mensen aan een nieuwe baan geholpen!”


Toekomstverwachtingen

  • Er komen meer rollen binnen de controlling, zodat wij ook de accountant kunnen helpen die een stap wil maken naar het bedrijfsleven;
  • Er komen Consultants bij in ons team. Dit zorgt voor meer groei en meer plaatsingen. Daarnaast zal een Consultant zich volledig gaan focussen op ‘de controllingmarkt’;
  • Door de krappe arbeidsmarkt komt de nadruk op storytelling en een stuk employer branding te liggen. Daarnaast moeten steeds meer kantoren zich openstellen voor zelfstandigen.

Welke groei verwachten we mee te maken bij Finture Careers?

Jesse: “Finture Careers zal volgend jaar veel meer partners krijgen in het oosten van Nederland en ook meerdere controlling functies in het bedrijfsleven beschikbaar maken voor kandidaten. Dit gaat bijdragen aan een grote groei voor Finture!

We verwachten in eerste instantie te groeien met nieuwe mensen. Team accountancy zal blijven groeien, waar wij ons ook geleidelijk gaan oriënteren op onze opties voor de controllingmarkt.”


Welke moeilijkheden zouden er op ons pad kunnen komen en welke oplossing(en) hebben we daarvoor?

Daan: “Het vinden van klanten in het bedrijfsleven en de opkomst van meer mensen die als zelfstandige gaan beginnen.

Soms kan het lastig zijn om kandidaten enthousiast te krijgen. Hier spelen we al op in door een langetermijnband op te bouwen met ze en ze écht te laten zien dat we het beste met ze voor hebben. Zo wordt er ook eerder aan ons gedacht als zij oriënteren of op zoek zijn naar nieuw werk. En bouwen we aan een groter en sterker netwerk.”


Dus, wat willen jullie nog kwijt over het afgelopen jaar?

Daan en jesse: “Wees altijd op de hoogte van wat er op de markt gebeurt en probeer daar goed en tijdig op in te spelen.”

Wil je meer weten over Finture Careers? Lees dan hier onze andere blogs, vol met handige informatie die jou helpt verder te komen op de finance-markt!

Andere blogs

Financiële stereotypen: Hoe ze de diversiteit en innovatie in de sector beïnvloeden en wat je ertegen kunt doen als werkgever

19 september 2023

Effectieve interviewtechnieken voor het aannemen van financiële professionals

04 augustus 2023

Wervingstrends in de financiële industrie: wat werkgevers moeten weten 

07 juli 2023