5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

Kandidaat

2 min

Dus jij gaat binnenkort solliciteren op een baan in finance? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden voor en tijdens je gesprek, naast het dragen van gepaste kleding en je inlezen in het bedrijf. Jouw hele presentatie valt of staat júíst afhankelijk van kleinere details. Stel je bijvoorbeeld wel vragen terug? Hoe zit je erbij? Is je kennis up-to-date? In deze blog lees je hoe je jouw sollicitatiegesprek succesvol voert en een verpletterende indruk achterlaat!

Eerst onderzoek je de organisatie

Voorde meesten is dit het eerste wat zij doen voor ze ergens gaan solliciteren. Toch leggen we er nadruk op omdat het van belang is dit grondig te doen. Het doorscrollen van hun website is onvoldoende. Je moet verschillende vragen kunnen beantwoorden over de organisatie en zelf ook met vragen komen. Dat lukt alleen als je het bedrijf van binnen en buiten kent. Jouw vragen kun je aan het einde van het gesprek stellen (neem ze mee op een notitieblok o.i.d.). Of, om het gesprek tweezijdig te maken, stel je ze tijdens het gesprek. Kies dan wel goed je momenten uit. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent, enthousiast over de rol en organisatie, leergierig en nog meer waarmee je jezelf positief in de kijker zet.

Vragen die je kan stellen, zijn bijvoorbeeld:

  1. Kunt u meer vertellen over de verantwoordelijkheden van de functie waarvoor ik solliciteer?
  2. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee het team momenteel te maken heeft?
  3. Hoe ziet de carrièregroei eruit voor iemand in deze functie?
  4. Welke software en tools worden hier gebruikt voorfinanciële analyses en rapportage?
  5. Hoe worden de prestaties en het succesgemeten van het financiële team?
Wat zijn jouw sterke (en minder sterke) punten?

Deze vraag krijg je standaard tijdens een sollicitatiegesprek. Hier moet je een direct antwoord op kunnen geven; werkgevers vinden het belangrijk dat medewerkers zelfkennis hebben. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen, maakt hen veerkrachtig en geeft ze leiderschapspotentieel. Zo vorm je een sterk team! Neem dus je tijd om dit helder te maken voor jezelf, zodat je het duidelijk kunt overbrengen aan je gesprekspartner(s). Een goede zelfkennis laat je krachtig en zelfverzekerd overkomen. Daarmee onderscheid jij je van andere kandidaten. Denk niet alleen na over je sterke punten maar ook je minder sterke punten. Het werkt in je voordeel om hier eerlijk over te zijn, dus zeg niet iets als: “Ik ben heel perfectionistisch.” Dit is namelijk een te veilig antwoord en bovendien geen ‘echt’ zwak punt.

Toon je kennis van de financiële sector

Logisch, want je krijgt de baan niet als je niks van finance weet. Daarom geven we je een aantal manieren om op de hoogte te blijven van trends en nieuws in de sector:

  1. Lees financiële nieuwsbronnen, zoals kranten, tijdschriften en online platforms. Denk aan Financial Times, Bloomberg, The Wall Street Journal en Forbes. Hier kan je je geluk niet op aan actuele informatie over de sector, economische ontwikkelingen en markttrends;
  2. Sluit je aan bij professionele netwerken (LinkedIn-groepen of brancheverenigingen bijvoorbeeld). Hier kom je in contact met finance professionals waarmee je waardevolle discussies kan voeren en kan kennisdelen;
  3. Luister naar relevante podcasts of lees blogs (zoals deze!) die zich richten op de financiële sector. Zo hoor je de meningen van experts en kom je meer te weten over specifieke onderwerpen;
  4. Neem deel aan conferenties, seminars en webinars die op de sector gericht zijn.
Let op je non-verbale communicatie

Naast het laten zien van je kennis, is het ook belangrijk dat je non-verbaal professionaliteit uitstraalt. Zorg voor een rechte en ontspannen houding, maak voldoende oogcontact met je gesprekspartner(s) en beweeg rustig. Houd een vriendelijke gezichtsuitdrukking aan en een aangenaam spreekvolume. Het allerbelangrijkste: wees authentiek. Degene die jou interviewt spreekt dagelijks zoveel mensen dat hij of zij er makkelijk doorheen prikt als jij je anders voordoet dan je bent.

Opvolging na het sollicitatiegesprek

Dit is belangrijk omdat het je interesse en professionaliteit laat zien, jouw personal brand(je persoonlijke, unieke imago)versterkt, je jezelf de mogelijkheid geeft om(extra)vragen te stellen en je laat zien dat je dankbaar bent voor het gesprek. Je stuurt binnen 24-48 uur een bedankmailtje waarin je je gesprekspartner(s) bedankt, je interesse benadrukt en specifieke punten uit het gesprek noemt (in die volgorde).Schrijf beknopt, houd je boodschap persoonlijk en blijf geduldig. Tegelijkertijd blijf je volhoudend in je opvolging: heb je na twee dagen geen reactie? Stuur dan nog een mailtje of, nog beter, bel ze even op.

Meer weten over solliciteren in de finance-industrie? Dan kun je hier vrijblijvend contact opnemen met één van onze Business Consultants. Liever meteen onze toffe vacatures bekijken? Klik hier!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023