6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

Kandidaat

2 min

Geldzorgen zijn als personen die zonder uitnodiging op je feestje verschijnen en je pret bederven. Ze kunnen overal ontstaan, of het nu gaat om onvoorziene medische kosten, schommelingen in de markt of gewoon een niet-zo-geweldige financiële planning. Als werkende professional wil je natuurlijk die financiële vrede bewaren, terwijl je werkt aan je carrièredoelen. Gelukkig zijn er tal van creatieve en boeiende manieren om geldzorgen op afstand te houden, zónder jezelf in een financieel keurslijf te persen. We vertellen het je in deze blog!

Tip 1: Doe aan financiële fitness

Huh, wat? Nee, we bedoelen niet dat je gewicht gaat heffen met zakken geld. Maar net als dat we naar de sportschool gaan om fysiek gezond te blijven, kun je het bijhouden van je financiële transacties zien als een persoonlijke ‘financiële fitbit’. Er zijn talloze apps en tools beschikbaar die je helpen bij het categoriseren van uitgaven, budgettering en het opbouwen van spaargeld (denk aan: Acorns, Goodbudget, Mint of Personal Capital). Het gebruik van deze technologieën is niet alleen handig, maar kan ook leuk zijn als je het beschouwt als een uitdaging om je financiële doelen te behalen.

Tip 2: Werk met potjes

Ook wel budgettering genoemd. Dit kan soms aanvoelen als een strenge dieetregel voor je portemonnee, maar wat als we het leuker zouden maken? Probeer het ‘Magische Potjessysteem’, waarbij je je inkomsten verdeelt over verschillende ‘potjes’ of categorieën. Houd je van reizen? Stel dan een reispotje op waar je maandelijks aan bijdraagt. Op deze manier wordt budgettering niet alleen beheersbaar, maar ook leuk omdat je bewust spaart voor dingen waar je echt om geeft.

Tip 3: Bedenk een side hustle

Naast het vaste loonstrookje dat je van je werkgever krijgt, kan je passie ook een inkomstenbron zijn. Heb je een liefde voor schrijven, grafisch ontwerp of zelfs het bespelen van een muziekinstrument? Zet deze vaardigheden om in een lucratieve side hustle. Niet alleen versterkt dit je financiën, maar kan ook een welkome afleiding zijn van eventuele dagelijkse zorgen.

Tip 4: Investeer in je financiële kennis

Geld is als een wild dier – het kan je vriend of je vijand worden, afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Investeer tijd in het vergroten van je financiële kennis. Dit betekent niet per se dat je een financieel expert moet worden, maar begrijpen hoe basisprincipes zoals investeren, rente en belastingen werken, kan een enorm verschil maken in het beheren van je geldzaken.

Tip 5: De kracht van delen

Je staat er niet alleen voor als je geldzorgen hebt. Praat met collega’s, vrienden en familie over hoe zij omgaan met hun financiële doelen en uitdagingen. Organiseer een financiële ‘potluck’ waarin iedereen tips en trucs deelt die voor hen hebben gewerkt. Samenwerken en leren van anderen kan niet alleen de druk verminderen, maar ook nieuwe strategieën onthullen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Tip 6: Gebruik comedy als therapie

Humor is vaak het beste medicijn, zelfs voor geldzorgen. Luister naar podcasts, bekijk stand-up comedy specials of lees grappige boeken over geld. Dit kan je helpen om een lichtere kijk op financiën te krijgen en stress te verminderen.

In een wereld waar geldzorgen soms hardnekkig lijken, is het belangrijk om creatieve manieren te vinden om hierin de gemoedsrust te bewaren. Door een combinatie van slimme technologie, persoonlijke passies, kennis opdoen en het contact opzoeken, kun je op een leuke en boeiende manier werken aan het beheren van je financiën. Laat die geldzorgen dus zien wie de baas is en neem de touwtjes terug in handen!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023