7 sollicitatietips: wat je kunt doen vóór, tijdens en na je sollicitatiegesprek

Kandidaat

2,5 min

Hoe laat je het sollicitatieproces zo soepel mogelijk lopen? Zelfs als je communicatief sterk en sociaal vaardig bent, kan het best wat (gezonde) spanning opleveren.

Met goede voorbereiding kom je al heel ver; je bent zelfverzekerder, je vergroot je kans op een vervolg én je speelt beter in op de vacature.

Een goede voorbereiding begint al in een vroeg stadium en eindigt pas bij het feedbackmoment erna, dus ook hoe je de nabehandeling aanpakt heeft invloed. Lees in deze blog hoe je je goed voorbereidt en hoe je je opstelt tijdens en na het sollicitatiegesprek.

Tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek

De vacature

Uiteraard lees je eerst de vacature grondig door. Laat je niet afschrikken door functie-vereisten waar jij niet aan voldoet. Het valt immers niet te verwachten dat je alles al kan, er moet altijd ruimte zijn om te leren in een functie.Wat hierop aansluit: wees eerlijk tijdens het sollicitatiegesprek en leg de focus op de dingen waar je goed in bent.

LinkedIn slim inzetten

Het tweede dat je doet, is je gesprekspartner opzoeken op LinkedIn en diens profiel grondig bekijken. Wat voor achtergrond heeft die en zie je dingen waarop je kunt inhaken tijdens het gesprek?

Daarnaast krijgt je gesprekspartner natuurlijk ook een melding dat jij diens profiel aan het bekijken bent. Ongemakkelijk? Juist niet – dit wordt alleen maar gewaardeerd omdat het wederom laat zien dat jij je aan het voorbereiden bent en een proactieve houding hebt. En als je dan toch al op dat profiel kijkt, stuur dan ook meteen een connectie verzoek!

Als je eenrecruiter in de arm neemt hoef je dit allemaal niet zelf te doen; je recruiter geeft je alle informatie over je gesprekspartner en het bedrijf waar je langsgaat en zorgt ervoor dat jij helemaal wordt klaargestoomd.

Kleding

Wat trek je aan naar het sollicitatiegesprek? Vraag het bij twijfel aan je recruiter, die heeft dagelijks contact met meerdere bedrijven en weet daarom heel goed wat er wordt geaccepteerd en wat niet. Zo sla je de plank sowieso niet mis. Als je geen recruiter hebt, onthoud dan: overdressed is altijd beter dan underdressed!Neem bijvoorbeeld een kijkje op de social mediakanalen van het bedrijf en de website om te checken wat medewerkers dragen.


Tips voor tijdens én na je sollicitatiegesprek

Hoe laat kom je binnen?

Onze tip: beter (veel) te vroeg van huis vertrekken. Je weet namelijk niet hoe je reis naar het bedrijf verloopt. Geef jezelf de ruimte en tijd voor onvoorziene zaken. Mocht je nu zonder obstakels aankomen en je hebt veel tijd over, dan kun je misschien even wat drinken bij een koffietent in de buurt. Je wil je gesprekspartner niet opjagen en het kan zijn dat jij ook zenuwachtig(er) wordt van wachten. Zorg ervoor dat je vervolgens 10 minuten vóór de afgesproken tijd aanwezig bent.

Toon interesse

Toon interesse naar je gesprekspartner toe en bereid vragen voor die je kunt stellen tijdens je gesprek. Denk aan vragen zoals:

  • Waarom is deze functie vrijgekomen?

  • Wat voor manieren worden er gebruikt om te meten of ik mijn doelen haal?

  • Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden en doelen die bij deze functie horen?

  • Wat voor obstakels kan ik tegenkomen?

Vragen stellen zorgt ervoor dat je opvalt en top of mind blijft, er komen immers meerdere sollicitanten op gesprek. Bovendien, waarom zou een sollicitatiegesprek eenzijdig moeten zijn als elk ander gesprek dat je voert wél twee richtingen heeft? Het sollicitatiegesprek wordt vaak gezien als een gesprek waarin het bedrijf de kandidaat beoordeelt, maar als kandidaat moet jij ook beoordelen of het bedrijf wel bij jou past.

Je referenties

Het hebben van referenties van je vorige werkgevers is gunstig.Recruiters en/of potentiële werkgevers lezen van een referentie af dat jij ergens goed werk afgeleverd hebt en dat de mensen daar tevreden over je waren. Vraag daarom altijd om een referentie als je ergens uit dienst gaat en vermeld deze op je LinkedIn-profiel.

Vraag altijd om feedback (ook na een afwijzing)

Door om feedback te vragen maak je inzichtelijk wat er minder goed ging en wat je de volgende keer beter kunt doen.Mocht je dit lastig vinden, dan is dit het moment waarop je een recruiter ook goed kunt gebruiken, want zij doen dit naderhand altijd voor jou. Een recruiter wil immers dat je groeit en ergens gaat werken waar je gelukkig wordt. Zo kom je zeker aan een baan die écht bij jou past.

Aan de hand van deze blog kun je deze voorbereidingen natuurlijk zelf treffen, maar ook kun je kiezen voor begeleiding om je proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hier lees je meer over Finture om te bepalen of wij een match zijn met jou.

Meer informatie over het sollicitatieproces? Neem gerust contact op met ons zodat wij je kunnen helpen bij een goede voorbereiding.

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023