Hoe onze Business Consultants omgaan met verschillende recruitmentprocessen

Kandidaat

3 min

Het ene bedrijf is het andere niet – zo heeft elke klant van Finture Careers andere behoeften en waarden. Daarom kunnen de recruitmentprocessen erg verschillen van elkaar. Hoe gaan we daarmee om, hoe zien deze samenwerkingen eruit en hoe vinden we de beste kandidaten voor hun organisaties? Business Consultants Jesse, Thijs en Daan geven een kijkje achter de schermen van hun processen bij de bedrijven Buitengewone Accountants, Vallei Accountants en Oldenburg Bonsèl.

Wat kunnen jullie vertellen over deze drie bedrijven?

Jesse, Business Consultant van Vallei Accountants: “Dit middelgroot accountantskantoor is 14 jaar geleden uitgegroeid tot een full-service kantoor met 150 medewerkers. Ze bedienen klanten in Utrecht, Gelderland en Noord-Holland en hebben een breed scala aan diensten in huis. Van salarisadministratie tot jaarrekeningen en belastingen. Met 1.548 klanten in hun bestand, bedienen ze zowel kleine MKB-ondernemers als grote, internationale bedrijven. Het relatief jonge team (van gemiddeld 29 jaar) is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om hun klanten beter van dienst te zijn, zoals HR-administratie.”

Daan, Business Consultant van Buitengewone Accountants: “Dit kleine accountantskantoor heeft slechts 14 man in dienst en is gevestigd op twee locaties, namelijk Gendringen en Lichtenvoorde. In tegenstelling tot Vallei, zijn ze niet full-service en bedienen ze voornamelijk kleine, lokale ondernemers. Het team is divers en relatief jong, met meer vrouwen dan mannen in dienst. Ze zijn gespecialiseerd in samenstelpraktijk, wat betekent dat ze jaarrekeningen samenstellen voor bedrijven. Daarnaast bieden ze ook belastingadvies aan en zijn ze zeer actief in advisering (40%). Er heerst een informele, laagdrempelige sfeer met korte lijnen, wat bijdraagt aan hun proactieve aanpak.”

Thijs, Business Consultant van Oldenburg Bonsèl: “Dit bedrijf is geen accountancy kantoor, maar ondersteunt ondernemingen en organisaties in de publieke sector (zoals gemeentes, onderwijsinstellingen en zorg) op interim-basis. Ze doen bedrijfskundige projecten die sterk variëren, van een adviesopdracht tot bijvoorbeeld voor 6 maanden de rol van financial controller ergens bekleden. Het leuke is, dat opdrachten worden afgestemd op de expertise van de Consultant, wat zorgt voor een grote diversiteit aan opdrachten. Het hoofdkantoor zit in Utrecht, hun klanten voornamelijk in de Randstad en een beetje in Brabant. Ze zetten sterk in op kwaliteit en ontwikkeling, zowel van medewerkers als projectlocaties, en hebben veel langdurige samenwerkingen. Naast een team van ongeveer 20 medewerkers hebben ze ook een traineeship beschikbaar voor starters.

Wat zijn de verschillende behoeften van deze bedrijven?

Jesse: “Vallei Accountants is op zoek naar jong talent met een bepaalde gedrevenheid. Ze zoeken ambitieuze kandidaten die weten wat ze willen, bij voorkeur met ervaring in de accountancy vanaf zo'n 3 jaar bij een gerenommeerd kantoor. Als je dan ook nog communicatief vaardig bent, pas je goed bij dit bedrijf. Dit zijn dus altijd de dingen waar ik op let bij nieuw talent.”

Daan haakt hierop in: “Bij Buitengewone Accountants zit dat wel anders. Ze vinden het minder belangrijk of je al ervaring hebt bij grote kantoren. Het gaat hen er meer omdat je sociaal vaardig en gezellig bent en, als het kan, ook uit de regio komt. Of er een klik is en of je binnen het team past zijn dus waar als eerst op wordt gelet. Wel moet je het vak goed snappen, dat is logisch. Een ander verschil, is dat dit bedrijf niet per sé slechts jong talent aanneemt. Hier kan ik ook een 50-jarige plaatsen, bijvoorbeeld. Dat maakt het een divers bedrijf.”

Thijs: “Oldenburg Bonsèl vindt het belangrijk dat kandidaten analytisch, adviesvaardig, sociaal en communicatief sterk zijn. Starters zijn hier uiteraard welkom, je start hier dan als een trainee om zoveel mogelijk te leren van het vak en ervaring op te doen. Een mooie opstap naar uiteindelijk het officiële werkleven. Voor een reguliere rol hier, heb je dus wel al enige relevante werkervaring nodig. Denk aan minimaal 3 jaar. Ben je jong en ambitieus, dan pas je hier goed bij.”

Hoe verschillen de recruitmentprocessen van deze bedrijven van elkaar?

Jesse: “Eigenlijk is elk proces bij Vallei wel hetzelfde. Ik kan namelijk direct schakelen met Marfred, de eigenaar van het bedrijf. Als je samenwerkt met een grotere organisatie, zit er vaak nog iemand van HR tussen of een recruiter en gaat er te veel tijd verloren. Dat is hier niet het geval, waardoor ons contact laagdrempelig is en efficiënt en snel verloopt.

Een voorbeeld hierbij: ik had een kandidaat in proces die 26 augustus vorig jaar haar eerste gesprek had. Op 15 september kon er al akkoord worden gegeven. Dit hele proces heeft in totaal 2 weken geduurd. Perfect.

Marfred kan ik gewoon Whatsappen als dat nodig is, hij voert alle sollicitatiegesprekken zelf en heeft de touwtjes in handen in positieve zin. Er zit veel vertrouwen in deze samenwerking.”

Daan: “Mijn eerste plaatsing bij Buitengewone Accountants is een goed voorbeeld van een proces dat op rolletjes verliep. Het heeft in totaal vijf dagen geduurd. Ik stuurde ze een kandidaat die uit de regio kwam, had op een donderdag zijn eerste gesprek en meteen kreeg ik de feedback van beide partijen dat dit erg goed verlopen was. Hij had elders ook nog gesprekken lopen, maar deze vielen tegen. Buitengewone stak er ver bovenuit, dus de maandag erop was het tweede gesprek al. Zij wilden deze kandidaat graag aannemen en stuurden mij het contract. Deze heb ik samen met de kandidaat naast zijn wensen gelegd en deze lagen mooi in lijn. Daarna hebben we getekend en mocht ik de kandidaat feliciteren met zijn nieuwe baan!”

Jesse: “Bij Oldenburg plaats ik vaak kandidaten die iets nieuws willen proberen. Het proces begint met een oriënterende teams-call om te ontdekken of het iets is voor de kandidaat en het bedrijf. Daarna volgt het formele sollicitatieproces met een fysieke kennismaking. Bart (mijn contactpersoon daar) volgt advies goed op en doet rake aanbiedingen met goede arbeidsvoorwaarden. Bij twijfelgevallen doen ze soms een assessment om kennis te testen.”

Wat valt er op aan de processen?

Jesse: “Ik vind het menselijke aspect van Vallei Accountants heel opvallend. Dat een partner zelf bijvoorbeeld de gesprekken voert, dat zie je niet snel. Die oprechtheid en persoonlijkheid. Waar je sneller als nummertje wordt gezien bij grotere bedrijven, heeft Vallei dat absoluut niet.”

Hoe zorg je ervoor dat je de klantbehoefte altijd tegemoetkomt?

Daan en Jesse: “Je stemt van tevoren af met je klant wat hij of zij precies wil. Daardoor weet je welke kandidaten je wel en niet kunt voorstellen. De key hierbij, is om heel goed te luisteren en die informatie mee te nemen.”

Is er een manier waarop je deze processen achteraf evalueert?

Thijs: “Als een samenwerking wordt verlengd, kijk je ook altijd even terug op hoe de samenwerking was en vaak worden er hier dan specifieke gevallen bijgehaald. Zowel positief als negatief, dat zal je altijd hebben. Die evalueren we dan en maken daaruit nieuwe afspraken om de verlenging zo goed en helder mogelijk aan te gaan.”

Daan: “Ik bel de beide partijen ook altijd na een plaatsing om ze te feliciteren. Mocht er nou geen sprake zijn van een plaatsing, dan bel ik ook naar hen beiden om uit te leggen waarom dit zo gegaan is. Vervolgens maken we een plan om dit soort dingen in het vervolg te voorkomen.”

Wat zijn de meest uitdagende aspecten in een proces?

Daan en Jesse: “Het allerlastigste is een kandidaat vinden. Die spreekt bijvoorbeeld óók met vier andere recruiters. Snelheid kan een uitdaging zijn, dat heeft te maken met de grootte van een kantoor en hoe snel ze reageren door de gelaagdheid.

Een andere uitdaging is een goede aanbieding. Daar wordt soms de plank misgeslagen door werkgevers, bijvoorbeeld door in het eerste gesprek al een aanbod te doen of veel te laag inzetten. We vinden het belangrijk dat ons advies hierin wordt opgevolgd; we kennen de doelgroep en weten goed wat de kandidaat wil. Tenslotte geldt: werknemer blij, werkgever blij. Dat willen we graag bereiken!”

Zo zie je maar weer dat de Business Consultants bij Finture Careers echt willen dat hun kandidaten en klanten gelukkig zijn. Ze gaan door tot er een match is, zijn oprecht blij voor de mensen in hun processen en kijken naar wat er echt bij hen past. Spreekt jou dit aan? Lees hier onze andere blogs om meer te weten te komen over onze werkwijze of neem hier contact op!

Vacatures Vallei Accountants

Vacatures Oldenburg Bonsèl

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023