Regio's met de beste baankans voor een Finance Professional

Kandidaat

3 min. leestijd

Er is veel vraag naar financials. Waarom? Omdat er vanuit de vergrijzing een krappe arbeidsmarkt ontstaan is, wat betekent dat er dus veel meer vraag dan aanbod is (voor iedere 100 werkzoekenden zijn er 143 vacatures). En financials zijn schaars, omdat zij vaak een specifieke studieachtergrond hebben. Doe jij een financiële studie? Of ben je al klaar, en op zoek naar een baan in deze branche? Dan kun je dus in beide gevallen uitgaan van een grote baanzekerheid. In welke regio's heb je de beste baankans als Finance Professional? Wij vertellen het je in deze blog, dan weet jij meteen waar je zijn moet!

Wat is een Finance Professional?

Laten we eerst even wat stappen terugnemen, want wat is een Finance Professional eigenlijk precies? Een Finance Professional is een expert op financieel gebied. Als je een Finance Professional bent ondersteun je het management en de directie van een bedrijf op financieel-economisch vlak. Jouw financieel-economische expertise is waardevol voor bedrijven, wat eigenlijk een derde reden is dat er veel vraag is naar deze professionals.


Wat zijn je taken als Finance Professional?

Jouw takenpakket als Finance Professional ziet er als volgt uit:

  • De handhaving van algemene en secundaire debiteuren, grootboeken, afschrijvingen, omzetverdeling, eigendommen, bedrijfskosten, kosten en verzekeringsgegevens aansturen.
  • Kostenanalyses uitvoeren.
  • Verschillende financiële overzichten en rapporten begeleiden en bereiden.


Wat verdien je als Finance Professional?

Ook niet geheel onbelangrijk: wat voor salaris kun je maandelijks verwachten als je werkt in finance? Als je een hbo-opleiding Finance & Control hebt gedaan, ligt je startsalaris gemiddeld tussen de € 2.766 - € 3.000 euro bruto per maand. Houd er rekening mee dat dit bedrag flink zal oplopen naarmate je ergens langer werkt en meer ervaring opdoet. Natuurlijk logisch, maar als je werkt in finance zal dit sneller oplopen dan in een andere branche. Kleine sidenote: het is in ieder geval een hoger starterssalaris dan het Nederlandse gemiddelde.

In welke regio's heb je de beste baankans als Finance Professional?

Eindhoven

Steeds meer bedrijven vestigen zich in Eindhoven en omstreken. De kantoorruimte is hier namelijk goedkoper vergeleken met de Randstad. Ook is Eindhoven gunstig gelegen wat betreft infrastructuur en topografische ligging (handel!). We zien dus ook een grote instroom van allerlei buitenlandse bedrijven.

Al deze bedrijven hebben natuurlijk financials nodig. Maar hoogopgeleide financials zijn schaars in de stad, omdat zij in het verleden allemaal naar de Randstad vertrokken zijn. Want daar lagen immers de beste carrièremogelijkheden. Inmiddels heeft Eindhoven dat provinciale imago wat minder, en komt de instroom langzaam weer op gang. Als je slim bent, ga je hier dus op zoek naar je baan in finance. Je bent hard nodig en daarmee gewild 😉

Rotterdam

Ook in Rotterdam zijn finance professionals zeer gewild. Sterker nog, de arbeidsmarkt voor finance professionals is hier groter dan in andere Nederlandse regio’s (27% meer vacatures!). Dit geldt voor starters en financials met een medior functie maar ook financials die al senior zijn. Waar je dus ook zit in niveau of ervaring (waarschijnlijk zit jij aan het begin van je carrière), je weet dat je in Rotterdam altijd wel werk zult vinden in de finance branche. Starters worden gezien als medewerkers met potentie die met het bedrijf kunnen meegroeien, frisse inzichten hebben en flexibel zijn (en nog relatief goedkoop zijn).

Zijn er ook specifieke functies in deze regio waar veel vraag naar is? Die zijn er zeker, namelijk: Financial Controller en Business Controller. Dit zijn twee functies die heel belangrijk zijn voor de groei van een bedrijf, omdat een Financial- of Business Controller zorgt voor grip op de cijfers. De arbeidsmarkt maakt een professionaliseringsslag door, daarom zijn financials en deze twee functies in het bijzonder zo gewild. Ook zijn er twee competenties die zeer worden gewaardeerd in een finance professional (met name in deze regio). Dit zijn communicatieve skills en een sterk analystisch vermogen. Klinkt dit je bekend? Dan is de regio Rotterdam waar jij zijn moet.


Waar moet je rekening mee houden als je op zoek gaat naar een (eerste) baan?

Je hebt in de voorgaande alinea’s gelezen dat het aanbod groot is in de finance, vooral in de regio’s Eindhoven en Rotterdam. We snappen dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet en last krijgt van keuzestress.

Gelukkig zijn er manieren om deze keuzestress een beetje te omzeilen, of om er mee om te gaan. De beste manieren hebben we in een handig lijstje opgesteld. Zo weet jij hoe je rust in je hoofd creëert en hoe je uiteindelijk de juiste keuze maakt:

1. Weet welke bedrijfscultuur er bij jou past

Hier kom je achter door jezelf heel goed te kennen. En hiervoor hoef je echt niet een halfjaar te backpacken, je kunt het ook vragen aan de mensen om je heen (die dicht bij je staan en jou goed kennen, natuurlijk). Vraag bijvoorbeeld aan je ouders of je beste vriend(in) wat voor bedrijfscultuur ze bij jou vinden passen. Er zijn vier bedrijfsculturen: hiërarchisch, familiair, innovatief en marktgericht. Elk staat voor andere normen, waarden en gang van zaken op de werkvloer. En elke bedrijfscultuur trekt weer een bepaald soort mensen en persoonlijkheden aan. Ben jij bijvoorbeeld gericht op zelfstandig werken en krijg je graag de ruimte om jouw ideeën uit te dragen? Dan ben je innovatief. Heb je echt geen idee? Dan kun je altijd beroepskeuzetests doen online. Beroep? Maar ik weet al dat ik de finance in wil? Ja, maar de meeste geven je naast een beroepensuggestie een heel helder beeld van jouw “bedrijfspersoonlijkheid” waardoor je weet welke cultuur er bij je past. Daarnaast zijn niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk om te doen!

2. Andermans mening

Houd je vooral niet bezig met de mening van een ander tijdens het kiezen van je baan. Zij hoeven er tenslotte niet te werken, jij wel. Tuurlijk kun je om advies vragen of koffiedrinken met mensen die in dezelfde branche werken als onderdeel van je oriëntatie. Maar een definitieve doorslag moet je zeker niet laten afhangen van de mening van je buurvrouw.

3. Langere termijn denken

Denk in de langere termijn: hoe kan deze baan mij dichter bij mijn uiteindelijke doel brengen? Is het van toegevoegde waarde om hier te werken? Wel is dit een methode waarbij er meer inspanning komt kijken omdat je aan de weg aan het bouwen bent en misschien moet beginnen bij een baan waar je niet van droomt, maar hier zal je later echt de vruchten van plukken. En, het kadert goed je keuze uit; hiermee scheid je makkelijker het kaf van het koren. Vergeet ook vooral deze fun fact niet: streven naar een doel maakt dopamine vrij, wat ervoor zorgt dat je een geluksgevoel ervaart en je energieker maakt. Wie wil dat nou niet! Hopelijk weet je nu wat beter hoe je überhaupt een keuze moet maken tussen al het vacaturegeweld én in welke regio’s je terecht kunt voor je baan in de finance.

Ben je benieuwd naar wat voor finance functie er precies bij je past, of welke bedrijven wellicht interessant voor je zijn? Dan kun je altijd contact opnemen met één van onze Consultants. Of bekijk onze vacatures, daar staan ook veel toffe werkgevers tussen!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023