Wat doet een accountant?

Kandidaat

5 min. leestijd

In deze blog beantwoorden we al jouw vragen rondom het werk van een accountant. Spreekt een functie in de financiële dienstverlening je aan? Of weet je zelfs al dat je aan de slag wilt gaan als accountant? Dan is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden je hebt en welke soorten accountants er bestaan. Zo kun je een goede keuze maken bij het kiezen van je opleiding of het betreden van de arbeidsmarkt.

Wat is een accountant? 

 Je mag jezelf niet zomaar een accountant noemen, de functie accountant is namelijk een beschermd beroep in Nederland en België. Je mag jezelf alleen accountant noemen op het moment dat je een accountantsopleiding hebt voltooid én een aantal jaar ervaring hebt. Accountants worden gecontroleerd door de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en moeten zich houden aan de volgende vijf fundamentele beginselen: 

 • Professionaliteit; 
 • Integriteit; 
 • Objectiviteit; 
 • Vakbekwaamheid en zorgvuldigheid; 
 • Vertrouwelijkheid. 

Een accountant controleert de boekhouding en de financiële administratie van het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is een accountant vaak ook een externe adviseur. Hij adviseert ondernemers op het gebied van financiën, fiscale kwesties, administratie en bedrijfseconomische kwesties.

Wat doet een accountant precies? 

Accountants zijn degene die de verantwoordelijkheid dragen over de juistheid van de cijfers van een onderneming. Dit wordt gedaan door het afgeven van een Accountantsverklaring. Een accountant is een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer, die aangeeft of de jaarrekening van een organisatie betrouwbaar is. Zij houden zich voornamelijk bezig met het controleren van de cijfers, het beoordelen daarvan en het samenstellen van jaarrekeningen. Afhankelijk van de situatie voeren Accountants een controle vaak samen uit met hun assistenten en Accountants in opleiding. Bij de controle van documenten kunnen zij drie soorten verklaringen afgeven, namelijk een beoordelingsverklaring, een controleverklaring of een samenstellingsverklaring.

Wat is het verschil tussen een RA accountant en een AA accountant? 

Het grootste verschil tussen een Registeraccountant (RA) en een Accountant-Administratieconsultent (AA accountant) is het verschil in opleiding. Om een AA accountant te worden is een hbo-opleiding namelijk voldoende, maar om een RA accountant te worden is het noodzakelijk dat je de universitaire opleiding hiervoor hebt voltooid. Er is dan ook een verschil in werk tussen een AA accountant en een RA accountant. Zo werkt een AA accountant vaak bij het MKB en adviseert ondernemers op het gebied van financiën, fiscale kwesties, administratie en bedrijfseconomische kwesties en een RA accountant is gericht op de financiën van grote ondernemingen.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Er zit ook een verschil tussen het werk van een boekhouder en een accountant. Een accountant moet minimaal een relevante hbo-diploma en drie jaar relevante werkervaring op zak hebben. Daarnaast staat een accountant onder toezicht van de NBA en als hij niet juist handelt, kan hij worden aangesproken door de tuchtrechter of wordt hij opgeroepen door de Accountantskamer. Voor een boekhouder gelden deze regels niet. Er is dus minder toezicht op het werk van een boekhouder. Een boekhouder helpt vaak met de ondersteuning van de bedrijfsadministratie door onder andere het verzorgen van administratieve taken, het doen van belastingaangiften, het verzorgen van de facturatie en het verzorgen van de salarisadministratie. Een accountant helpt met het opzetten van de boekhouding, controleert de bedrijfsadministratie, controleert opgestelde jaarrekeningen en stelt een Accountantsverklaring op.

Hieronder hebben we nog een aantal belangrijke verschillen tussen accountant en een boekhouder voor je op een rijtje gezet:

 • De functie boekhouder is geen beschermde titel, terwijl een accountant wel een bij wet beschermde titel is.
 • Een accountant heeft gemiddeld gezien een hoger uurtarief dan een boekhouder. Het uurtarief van een accountant kan variëren tussen € 90 tot maar liefst € 300,-. Als je een boekhouder wilt inhuren dan betaal je een uurtarief tussen € 30 tot € 70,-.
 • Een accountant is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, terwijl een boekhouder dit niet hoeft te doen.

Grote bedrijven zijn verplicht om samen te werken met een onafhankelijke accountant om de financiële transparantie en betrouwbaarheid van hun jaarrekeningen te waarborgen. Een onafhankelijke accountant voert een grondige controle uit op de financiële overzichten van het bedrijf om ervoor te zorgen dat deze een getrouw beeld geven van de financiële situatie en prestaties van het bedrijf. Dit draagt bij aan het vertrouwen en integriteit in de financiële informatie die door de organisatie wordt verstrekt.

Of je een boekhouder en accountant nodig hebt, is dus afhankelijk van de grootte van je organisatie en de complexiteit van de financiële administratie.

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een accountant?

Over het algemeen voert een accountant de volgende werkzaamheden uit voor diverse (grote) ondernemingen:

 • Het behandelen van financiële overzichten;
 • Adviseren en ondersteunen van de ondernemer;
 • Adviseren over de financiering- en ondernemingsvorm;
 • Het opstellen van rapportages;
 • Het optreden als bemiddelaar.
 • Accountants verzorgen ook de volgende verklaringen omtrent documenten:
Een beoordelingsverklaring 

Een beoordelingsverklaring toont aan dat een accountant de rapportage met daarin de historische financiële informatie beoordeeld heeft. Door middel van verschillende cijferanalyses controleert hij hierbij of de rapportage een correcte weergave geeft over de financiën van het betreffende bedrijf. Het voordeel van een beoordelingsverklaring is dat deze goedkoper is ten opzichte van een controleverklaring, maar daarmee ook minder streng en intensief. Een beoordelingsverklaring kan gebruikt worden als een bedrijf niet controle plichtig is of ter informatie voor aandeelhouders/belanghebbenden.

Een controleverklaring 
Het laten opstellen van een controleverklaring is een verplicht onderdeel bij middelgrote en grote ondernemingen, het laat zien dat er een wettelijke controle/audit over een financiële rapportage is uitgevoerd en geeft daarover een oordeel. De controle wordt door meerdere personen uitgevoerd op locatie en omvat de gehele administratie, voorbeelden hiervan zijn; de inkoop- en verkoopfacturatie, de voorraadcontrole en de rekeningen.

Een samenstellingsverklaring 
Een samenstellingsverklaring toont aan dat de accountant de jaarrekening heeft opgesteld aan de hand van de financiële informatie die jij hebt aangeleverd bij een accountant. Hierbij controleert een accountant dus niet inhoudelijk of het allemaal klopt. Omdat het samenstellen van de jaarrekening door een specialist is gebeurd, kan deze goed gebruikt worden om derden een correcte weergave van de financiële situatie te tonen.

Waarom zou je een accountant worden? 

Vind je het leuk om met cijfers te werken en vind je het leuk om met B2B klanten te werken? Dan is accountancy misschien wel wat voor jou. Daarnaast is het een vak dat veel in beweging is doordat er steeds nieuwe wetten bijkomen. Je hebt als accountant een vertrouwenspositie en weet alles van de ondernemer, daardoor kun je een ondernemer gericht advies geven en verder helpen. Nog een reden om accountant te worden is dat je klanten uit diverse branches hebt. Je zal binnen deze functie werken met mensen uit verschillende lagen, bijvoorbeeld een directeur of een boekhouder. Ook zal je regelmatig met banken om de tafel zitten en onderhandelen over financiële kwesties voor jouw klant.

Welke opleiding heb je nodig om accountant te worden? 

Welke opleiding je nodig hebt als accountant is afhankelijk van de functie die je wilt uitvoeren. Wil je als RA accountant of als AA accountant gaan werken? Hieronder laten we zien wat je precies als RA accountant en als AA accountant nodig hebt. 

Registeraccountant
Om Registeraccountant te worden is het ook belangrijk dat je naast de volgende bacheloropleidingen ook nog een accountancy gerelateerde master volgt. 

 •  Wo Bedrijfseconomie; 
 • Wo Business Administration;
 • NIVRA-opleiding. Wo Accountancy; 

Accountant-Administratieconsultent

 • Hbo Accountancy;
 • Deeltijdopleiding Accountancy.

Wat verdient een accountant?

Het salaris van een accountant is zeer uiteenlopend, omdat het afhankelijk is van je ervaring en of je een RA accountant of een AA accountant bent. Het salaris van een startende accountant ligt op ongeveer €3.600 per maand en een medior verdient ongeveer €4.800 per maand. Bij een senior kan het salaris oplopen tot €7.500 per maand. Het salaris van een Registeraccountant ligt een stuk hoger dan dat van een AA accountant, soms zelfs twee keer zo hoog. Als startende RA accountant verdien je ongeveer €4100 per maand, als medior is dit gemiddeld ongeveer €5.300 en als senior kan dit oplopen naar €17.000 per maand. Je verdient als RA accountant het meeste als je als partner of als zelfstandige aan de slag gaat.

Functie-eisen voor een accountant

Om accountant te worden is het belangrijk dat jehiervoor een relevante opleiding hebt afgerond. Daarnaast wordt er vaak gevraagd naar een aantal jaar werkervaring in een soortgelijke functie.Het is ook van belang dat je ervoor open staat om opleidingen of cursussen te volgen om je kennis up-to-date te houden.

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als accountant?

Het is belangrijk dat je een sterk analytisch vermogen hebt, cijfermatig goed onderlegd bent en communicatief vaardig bent. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan om ook negatieve boodschappen omtrent administratie naar klanten te kunnen brengen. Als accountant is het van belang dat je integer, objectief en vakbekwaam bent. Naast deze eigenschappen is het als accountant ook belangrijk dat je proactief en ondernemend bent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden voor een accountant?

Als accountant heb je een zeer goed arbeidsmarktperspectief, omdat je zowel bij grote accountantskantoren aan de slag kunt gaan als bij ondernemingen zelf. Hierdoor kun je komen te werken in diverse branches, maar je kunt bijvoorbeeld ook aan het werk gaan bij de overheid.Bij Finture Careers hebben wij meer dan 120 accountant-gerelateerde vacatures open staan.VanJunior Accountant kun je doorgroeien naar Medior Accountant en vervolgens kun je doorgroeien naar Senior Accountant. Als je Senior Accountant bent, kun je vaak nog doorgroeien naar manager, maar daar stoppen de doorgroeimogelijkheden vaak. Je kunt wel uitwijken naar een functie als controller of bijvoorbeeld auditor.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als accountant?

Voordelen:

 • Het salaris;

 • De doorgroeimogelijkheden;

 • De werkgelegenheid;

 • Werk in verschillende branches;

 • Veelzijdig werk.

Nadelen:

 • Kennis moet up-to-date blijven;

 • Universitaire opleiding nodig om RA accountant te worden.

Waar werkt een accountant?

Als accountant kun je komen te werken bijvijf soorten bedrijven, namelijk:

De overheid
Je werkt dan bij een accountantsafdeling van een ministerie of een gemeente en controleert hier de inkomsten en uitgaven.

Een eigen bedrijf
Je kunt je eigen bedrijf opzetten of samen met een partner een accountantskantoor beginnen.

Een accountantskantoor
Je kunt ook aan de slag gaan bij een (groot) accountantskantoor die gespecialiseerd is in het uitvoeren van audits.

Accountant in business
Grote ondernemingen hebben vaak een CFO in dienst, die een accountancy achtergrond heeft. Deze controleert vaak alle getallen en zorgt ervoor dat alle financiële processen goed georganiseerd zijn.

In het buitenland
Steeds meer Nederlandse accountants gaan ook in het buitenland aan de slag omdat de vraag naar Nederlandse accountants steeds groter wordt.

Werken als accountant?

Als accountant is er voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kun je kiezen welke vorm (RA of AA) het beste bij jou past. Vervolgens kun je ook nog kiezen in wat voor soort bedrijf en branche je wilt komen te werken. Daarnaast zijn er doorgroeimogelijkheden en kun je met je afgeronde accountancy opleiding ook nog andere financiële functies vervullen.

Bekijk hier onze accountancy vacatures!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023