Wat doet een administratief medewerker?

Kandidaat

3,5 min. leestijd

Laten we het hebben over de spil van de organisatie, de rots in de branding én de alleskunner: de administratief medewerker. Naast het bijhouden van cijfers, het verwelkomen van klanten, postverwerking én agendabeheer komt er meer kijken bij deze functie. We zijn ons allemaal wel bekend met het beroep, maar we praten je graag een beetje bij. Vooral als je iemand bent die interesse heeft in een functie als deze, moet je zeker verder lezen!

Wat is administratieve medewerking?

Administratieve medewerking, de naam zegt het eigenlijk al. Het is het bijhouden van de administratie en het uitvoeren van secretariële en receptionele werkzaamheden binnen een bedrijf of organisatie. Dit kan gaan van het ontvangen van klanten en telefoontjes opnemen tot aan het uittypen van verslagen en nota’s. Het beroep wordt opgesplitst in drie deelfuncties: secretarieel medewerker, receptionist/telefonist en bedrijfsadministratief medewerker. Als je werkt als administratieve medewerker is elke dag heel divers omdat je, naast algemene taken, ook te maken krijgt met ad hoc werkzaamheden zoals het bijwerken van plotselinge agendaverschuivingen. Maar er is natuurlijk meer.

Waarom werken als een administratief medewerker?

Er zijn meerdere redenen om te beginnen met een mooie én vooral essentiële rol als deze. Essentieel, want jij bent de rots van de organisatie. En dat is meteen reden nummer één. Stel je voor hoe rommelig en chaotisch het allemaal zou zijn zonder iemand die de administratie verzorgt… jij brengt orde en regelmaat! Hiermee maak je jouw collega’s blij doordat zij zich geen zorgen meer hoeven te maken om ‘randzaken’ en hierdoor de focus op hoofdwerkzaamheden behouden.

Een tweede reden is dat elke dag superdivers is. Je verwerkt de post, stelt brieven op, beantwoord telefoontjes, handelt e-mails af, houdt dossiers bij, maakt afspraken, controleert formulieren én archiveert stukken. Aardig wat, toch? Jij bent dus, naast dat je dient als een soort organisatorische fundering, óók een manusje-van-alles omdat je breed inzetbaar bent. Daarom zul je je nooit vervelen en kun je elke ochtend weer uitkijken naar een dag gevuld met verrassingen, die jij natuurlijk behendig weet te tackelen.

Ten derde is deze job een ideale manier om de rest van je carrière te starten. Het brengt je namelijk makkelijk in contact met bedrijfsleiders en andere mensen die een hoge(re) functie hebben en eventueel iets voor jou kunnen betekenen door ze even aan hun jasje te trekken. Met een beetje durf en charmante brutaliteit kom je al een eind op weg 😉

Waar werkt een administratief medewerker?

Nou, waar niet? Dat is het fijne aan een functie als deze; je bent overal nodig. Als je werkt als administratief medewerker kun je in dienst gaan bij alle denkbare branches, op verschillende manieren. Hierbij kun je denken aan webwinkels, fabrikanten, detailhandelaren, grote hotels… de keuze is reuze.

We lichten nu het bedrijfsleven uit, maar er zijn nóg meer opties. Je kan bijvoorbeeld ook werken voor de overheid, als ambtenaar. Of in de gezondheidszorg als administratief medewerker Zorgadministratie. Ook kun je aan de slag als ondernemer, dan ben je vaak werkzaam als virtueel assistent voor meerdere, verschillende opdrachtgevers. Dit zijn meestal kleine én grote ondernemingen waar jij dan de administratie voor verzorgt. De functie an sich is dus erg veelzijdig en óók nog eens vrijwel overal uit te oefenen.

Wat is het salaris van een administratief medewerker?

Nu wil je vast weten wat het salaris is van een administratief medewerker! We kunnen je meteen vertellen dat dit afhangt van je taken, ervaring, verantwoordelijkheden, leeftijd en opleiding. Ben je een starter met relatief weinig ervaring? Dan kun je uitgaan Wanneer we het over cijfers hebben: dit is rond de € 2.050,- bruto per maand. Natuurlijk ook logisch; hoe meer ervaring, hoe hoger je loon. Nog even je beste beentje voorzetten dus, dan kom jij er op een gegeven moment ook 😉. Geniet in de tussentijd van het feit dat je überhaupt je eigen centen verdient, want financiële onafhankelijkheid is ook al mooi, toch?

Wel goed om te weten, is dat onder de functie administratief medewerker ook allerlei specialistische functies vallen zoals secretaresse, commercieel administratief medewerker en financieel medewerker. Wanneer je je specialiseert draag je meer verantwoordelijkheid, en verdien je ook meer (dit kan oplopen tot een maandelijks salaris van € 3.000,-). Dus mocht je balen van het starterssalaris, is het misschien een idee om je (uiteindelijk) te oriënteren op de wat specifiekere rollen.

Hoe kan je administratief medewerker worden?

Laten we, om deze vraag te beantwoorden, eerst eens kijken naar de competenties die je nodig hebt voor een functie als deze. Er wordt van je verwacht dat je secuur, zelfstandig, analytisch, gemotiveerd, controlerend, waakzaam, prestatiegericht en stressbestendig bent. Check, check, dubbel check? Super! Dan gaan we over op wat je allemaal moet weten of kunnen om deze functie te bekleden.

Je moet sowieso een mbo-diploma op zak hebben. Relevante opleidingen die passen bij dit beroep zijn bijvoorbeeld administratief medewerker (mbo 2), financieel administratief medewerker (mbo 3), frontoffice (mbo 3), secretaresse (mbo 3) of bedrijfsadministratief medewerker (mbo 3). Maar dat is gewoon een greep uit het assortiment. Je weet na deze opleidingen in ieder geval hoe je moet rapporteren, processen moet organiseren en begeleiden én hoe je schriftelijke communicatie analyseert. Programma's als Excel, Word en Microsoft Office zijn je natuurlijk al bekend. Krijg je al zin om te beginnen? Dan hebben we goed nieuws, want we hebben leuke vacatures openstaan bij mooie bedrijven. Bekijk hier onze financiële administratie vacatures en neem contact op, onze Consultants staan voor je klaar om samen naar de mogelijkheden te kijken!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023