Wat doet een Business Controller

Kandidaat

4,5 min. leestijd

Als Business Controller ben je dé financieel strateeg binnen een organisatie. Daarbij is het een functie die geknipt is voor de ambitieuze Young Professional die al wat werkervaring heeft. Denk jij nu:“hé, dat klinkt lang niet gek en ik ben ontzettend nieuwsgierig”, lees dan vooral verder. Wij vertellen je in deze blog alles wat je nog niet wist en wel wilt weten!

Wat is een Business Controller precies?

Je houdt je als Business Controller bezig met het strategisch plan voor de toekomst van de organisatie. Waar een Financial Controller de cijfers van afgelopen periode checkt en het daarbij laat, ga jij als Business Controller verder. Deze cijfers neem je namelijk onder de loep en je bekijkt of ze aansluiten op de toekomstplannen en ambities van het bedrijf. Daarna bedenk je vervolgstappen voor het behalen van bepaalde doelen. Het is dus een functie waarin je écht aanpakt en niet terugdeinst voor mogelijke obstakels. Het succes van de organisatie staat namelijk op één.

Enkele werkzaamheden die bij deze functie horen, zijn:

  • financiële rapportages opstellen;
  • bedrijfseconomische analyses en scenario-analyses uitvoeren;
  • budgetten in de gaten houden en altijd zoeken naar kostenbesparingen.

Waarom werken als een Business Controller?

We kunnen je eerlijk vertellen dat een baan als Business Controller de droom is van menig finance Professional. Waarom dan? Nou, omdat je niet alleen werkt als cijfermatig wonder, maar ook de vertaalslag mag maken naar de bedrijfsstrategie. Jouw werk is dus van groot belang, wat jou onmisbaar maakt binnen de organisatie. Wist je bijvoorbeeld dat de vraag naar Business Controllers in 2019 is gestegen naar 39%, en dat dit percentage nu nóg aan het oplopen is? Je bent dus niet alleen een belangrijke asset als je de baan eenmaal hebt, je bent ook nog eens super gewild. En het hebben van de keuze is wel lekker, denken wij zo!

Waar werkt een Business Controller?

Daar hebben we een snel antwoord op: Business Controllers werken op de afdeling finance & control van de grotere bedrijven. Als je deze functie hebt, krijg je te maken met Business Analisten, Financial Controllers, Risk Managers, CEO’s, CFO’s en Accountants. Daarnaast werk je nauw samen met het management van de organisatie. Je bent als het ware een soort sparringpartner of aanknopingspunt voor je afdeling en je collega’s hogerop.

Wat is het salaris van een Business Controller?

Er hebben natuurlijk meerdere factoren invloed op het salaris van een startende Business Developer, zoals ervaring, het bedrijf waar je gaat werken en je opleiding. Sowieso verdien je als starter al een aardig centje in deze functie. Het starterssalaris ligt namelijk tussen de €40.000 en €50.000 per jaar, wat hoger is dan het gemiddelde. Wat je salaris dan precies is, ligt eigenlijk aan twee dingen: hoe presteer je en wat heeft het bedrijf over voor de positie? Natuurlijk vrij logisch.

De keuze om te werken als Business Controller is niet alleen als starter, maar ook met oog op de toekomst een slimme zet: salaris staat gelijk aan vraag en aanbod op de markt. En laat het nou net zo zijn dat de vraag naar goede Business Controllers al een tijd groter is dan het aanbod! Hier kan je dus een beetje uit opmaken dat het gemiddelde salaris eerder stijgt dan dat het afneemt. Het salaris van een medior Business Controller kun je schatten op €4.580 per maand en dat van een senior op € 4.720 per maand.

Wat moet een Business Controller kunnen?

Als je een goede Business Controller wilt zijn of worden, horen daar een aantal skills en vaardigheden bij. Vanzelfsprekend is een grote interesse in het bedrijf, want je rol houdt immers in dat je het nóg beter maakt en laat groeien. Daarnaast moet je ook helder en sterk kunnen communiceren; je werkt met cijfers en ingewikkelde informatie, dus is het van belang dat je dit goed over kunt brengen aan je collega’s. Tenslotte weet jij als geen ander hoofd- en bijzaken te scheiden, waarbij je de financiële details (bijzaak) overlaat aan de Financial Controller en zelf vasthoudt aan de rode draad (hoofdzaak).

Wat is het verschil tussen een Business Controller en een Financial Controller?

De functies Business Controller en Financial Controller zijn zeker niet hetzelfde, maar lijken wel een beetje op elkaar. Je hebt het eerder al kunnen lezen in deze blog, maar het grootste verschil zit hem dus in dat de Financial Controller als het ware het voorwerk doet van de Business Controller. Wat een Business Controller precies doet, lijkt ons inmiddels wel duidelijk😉. Een Financial Controller heeft als werkzaamheden dat hij of zij het hogere management adviseert en ondersteunt op financieel en strategisch gebied. Andere werkzaamheden zijn:

  • Jaarrekeningen opstellen
  • Rapportages, analyses en plannen

Hoe kan je een Business Controller worden?

Voor een job als Business Controller moet je over het algemeen een wo- of hbo diploma hebben. Denk hierbij aan studies als bedrijfseconomie of bedrijfskunde op dit niveau. En omdat je een belangrijke spil in de organisatie wordt, moet je ook enige werkervaring hebben. Als je echt nét uit de collegebanken gerold komt, kun je er dus aan denken om jezelf eerst een beetje te trainen, of om een online cursus te volgen. Daarna ben je helemaal klaar om een sollicitatieprocedure in te gaan!

Welke trainingen of cursussen kan ik volgen?

Natuurlijk hebben wij dit alvast even uitgezocht. Zo heb je op de website van Euroforum een programma tot Business Controller die bestaat uit vijf trainingen. Hier leer je jouw soft skills herkennen, hoe je een management goed ondersteunt, hoe je analyses maakt en nog veel meer dingen die je klaarstomen voor het echte werk.

Als je een wat langere periode te overbruggen hebt of hebt besloten om na je studie een jaartje vrij te houden voor je ontwikkeling, heeft InHolland een avondopleiding van acht maanden tot Business Controller. Deze is speciaal voor afgestudeerden of mensen die zich willen omscholen, en je leert hier door effectief te studeren hoe je je persoonlijke vaardigheden en soft skills ontwikkelt.

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden om een carrière als Business Controller te starten? Dan weet je wat je te doen staat! Wij hebben controlling vacatures openstaan bij toffe bedrijven waar je naar kunt kijken. Spreken we elkaar snel?

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023