Wat is Treasury?

Kandidaat

4 minuten

Treasury. Klinkt spannend, toch? Alsof het te maken heeft met piraten en een schatkist. Maar wat is het nu eigenlijk echt? We kunnen je alvast vertellen dat het niks met sprookjes te maken heeft, wél met geld. Lees vooral verder, dan kom je erachter wat Treasury nou precies is, wat een Treasury Manager doet en nog meer.

Wat doet een treasury afdeling?

Op de treasury afdeling beheren ze het geld van een organisatie. Het zorgt ervoor dat deze organisatie genoeg geld heeft om dagelijkse verplichtingen (leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud en voorraden aanvullen, bijvoorbeeld) na te komen, terwijl er óók wordt gewerkt aan financiële, langetermijnstrategieën én het beleid. Even in een notendop! Wist je dat een andere benaming voor Treasury Manager Penningmeester is? Misschien dat er dan wat eerder een belletje gaat rinkelen.


Wat is het treasury statuut?

Niet geheel onbelangrijk, want dit is een formeel document waarin de beleidsmatige infrastructuur van de treasury-functie staat. Hierbij kun je denken aan allerlei zaken rondom het kasmiddelenbeheer, zoals uitgangspunten, doelstellingen, richtlijnen en limieten: alles wat een Treasury Manager nodig heeft om zijn of haar functie goed uit te oefenen. De Treasury Manager gebruikt het document namelijk als een soort houvast, om te toetsen of hij of zij de eigen werkzaamheden goed uitvoert. Daarom niet zomaar een documentje, maar één die nogal zwaar weegt.


Wat doet een Treasury Manager?

Je hebt uit de vorige alinea vast al een beetje opgemaakt wat je als Treasury Manager dan precies doet: je beheert de ‘schatkist’ van een organisatie, maar staat ook in voor financieringen tussen bedrijven en zorgt voor rapportages en prognoses. Dit betekent dat de volgende werkzaamheden jouw dag invullen:

  • Opvolging van investeringen en leningen
  • Hedging (het afdekken van een financieel risico van een investering)
  • Cashpooling (het herverdelen van geld onder dochterondernemingen of werkmaatschappijen)
  • Toezicht op krediet en collecties
  • Beheer van intercompany leningen (leningen die grotere bedrijven aan elkaar kunnen geven)
  • Cashmanagement

Waar werkt een Treasury Manager?

Als Treasury Manager heb je een diverse carrière. Zo kun je dit beroep over de hele wereld uitoefenen en bij vrijwel elk type bedrijf terecht. Want elke onderneming wil natuurlijk dat iemand het vermogen beheert en ervoor zorgt dat er niks geks mee gebeurt. Als je dus ambities hebt om de Treasury kant op te gaan, kun je uitgaan van goede carrièremogelijkheden. Óók als starter. Is dat even lekker!


Hoe kun je Treasury Manager worden?

Maar goed, hoe begin je zo'n carrière als Treasury Manager dan? Vertellen wij je even, want je komt er niet zonder het nodige voorwerk. Daarom hebben we voor je onderzocht welke opleidingen je de juiste basis geven.

Voor de vroege vogels die niet kunnen wachten om te beginnen, is er een opleiding Treasury Management op de VU die in februari start. Ja, dat is dus al volgende maand! Wat je hier leert, zijn/is alle professionele skills, expertises en kennis die je nodig hebt om de functie binnen te slepen én natuurlijk uit te oefenen. Het duurt in totaal anderhalf jaar, maar dan heb je ook wat.

Geen wo-achtergrond? No worries! Dan nog kun je Treasury Manager worden door de hbo-opleiding Corporate Finance, Risk & Treasury Management (QT) van NIVE te volgen. Hier leer je hoe je financiële risico's managet, waarde creëert, winstgevendheid vergroot, financiële structuren versterkt én continuïteit waarborgt. In maart gaat deze opleiding van start en hij duurt één jaar.

Ben je eigenlijk al best ervaren? Ook dan hebben we een (deeltijd) cursus voor je die je verder laat groeien. Deze heet Treasury Management en vind je bij de Hogeschool van Utrecht. Hij is post-bachelor bedoeld en je hebt er minimaal drie jaar ervaring als Controller, Accountant, Financieel Adviseur, Cash Manager of Bankier voor nodig.


Hoeveel verdient een Treasury Manager?

Even terugkomend op de goede carrièremogelijkheden... want dat bewaken van de financiën doe je natuurlijk niet voor een appel en een ei. Een medior Treasury Manager verdient gemiddeld € 4.665 per maand. Het gemiddelde starterssalaris als Treasury Manager is € 3.970. Maar, laten we eerlijk zijn: dat is een fiks bedrag voor jou als beginner! Vooral als je nagaat dat het gemiddelde starterssalaris, over het algemeen, tussen de € 2.300 en € 2.700 ligt. Het hoogste salaris mogelijk voor deze functie, is € 5.365 en kun je verwachten als je járen ervaring en een seniorfunctie hebt.

Wat ook een grote vinger in de pap heeft bij het bepalen van jouw salaris, is natuurlijk het type bedrijf waar je werkt. Hoe groot is het bedrijf, waar is het gevestigd, hoe bekend is het... et cetera. Tel daar jouw ervaringslevel bij op en het plaatje is rond. Hoe dan ook, hongerlijden zul je zéker niet als je werkt als Treasury Manager! 😉

Zo, hopelijk hebben we je genoeg bijgeleerd over de functie Treasury Manager. Ben je enthousiast geworden, sta je aan het begin van je carrière en wil je zo snel mogelijk beginnen? Check onze Finance vacatures dan vooral of lees hier onze blog over Compliance!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023