De verschillen tussen accountancy en controlling

Kandidaat

2,5 min

Ben je accountant en overweeg je om de overstap te maken naar controlling? Goede keuze, want als je al ervaring in de accountancy hebt, heb je een hele goede voorsprong als controller. Of je je nou wel al volledig ingelezen hebt of niet – in deze blog zetten we de verschillen tussen accountancy en controlling voor je uiteen. Zo weet jij precies wat je kan verwachten als je deze overstap maakt en hoe jouw kennis en ervaring ook goed van pas komen binnen deze rol. Lees daarom snel verder om de juiste keuze te kunnen maken!

Wat is controlling?

Wat accountancy is, dat weet je natuurlijk al. Hoe definiëren we controlling dan precies? Het is eigenlijk een vakgebied waarbij je het management van een bedrijf of organisatie helpt bij het maken van slimme keuzes. Je kijkt naar de financiële gegevens, stelt budgetten en prognoses op en beoordeelt hoe goed de organisatie het doet. Ook geef je advies over hoe je kosten kunt besparen en bedrijfsprocessen beter kunt maken. Het doel is om het management betrouwbare informatie te geven, zodat ze goede beslissingen kunnen nemen en de organisatie beter kan worden.

Wat is het salaris van een controller?

Het salaris van een controller varieert uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte van het bedrijf, de sector en zijn of haar ervaringsniveau en kwalificaties.

In Nederland verdient een beginnend controller (met een bachelor- of masterdiploma in Bedrijfseconomie of Accountancy) gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand. Naarmate je meer ervaren wordt, kan het salaris stijgen tot €5.000 of meer bruto per maand. Voor controllers op senior niveau is het gemiddelde salaris hoger en kan het oplopen tot €7.000 of meer bruto per maand.

Het is belangrijk om te weten dat het salaris ook afhankelijk is van het type werkgever. Zo verdienen controllers bijvoorbeeld vaak meer bij grote bedrijven dan bij kleine of middelgrote organisaties. Daarnaast zijn er verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, pensioen- en bonusregelingen die het totale inkomen van een controller kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de overeenkomsten tussen accountancy en controlling?

Er zijn verschillende overeenkomsten tussen accountancy en controlling, aangezien beide vakgebieden zich bezighouden met financiële aspecten van een bedrijf of organisatie. Enkele overeenkomsten zijn:

  1. Beide vakgebieden richten zich op het verzamelen, verwerken en interpreteren van financiële gegevens;
  2. Zowel accountants als controllers werken met financiële rapportages, zoals jaarrekeningen, balansen en winst- en verliesrekeningen;
  3. Ze spelen beide een belangrijke rol in het ondersteunen van het management bij het nemen van strategische beslissingen;
  4. Zowel accountancy als controlling zijn gericht op het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het behouden van de financiële gezondheid van een organisatie;
  5. In beide vakgebieden wordt gebruik gemaakt van boekhoudkundige systemen en software om financiële gegevens te analyseren en rapportages te maken;
  6. Zowel accountancy als controlling hebben te maken met wet- en regelgeving en zijn gebonden aan ethische codes en richtlijnen.

Kortom, accountancy en controlling hebben veel overeenkomsten als het gaat om financiële processen en het ondersteunen van het management bij het nemen van beslissingen. Ze hebben alleen elk hun eigen specifieke taken en verantwoordelijkheden.

Wat zijn de verschillen tussen accountancy en controlling?

Je leest dus dat de twee vakgebieden nauw verbonden zijn met elkaar, maar ook zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. Kortgezegd is accountancy gericht op het geven van financiële informatie van belanghebbenden, en controlling gaat meer om het beheersen en optimaliseren van bedrijfsprocessen om prestaties van een bedrijf te verbeteren.

Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke verschillen, zoals:

Tijdshorizon

Accountancy is vaak gericht op het verleden en het rapporteren van historische financiële gegevens. Controlling daarentegen is gericht op de toekomst en het beheren van financiële en operationele processen om de prestaties van de organisatie te verbeteren.

Vaardigheden

Hoewel er overlap is tussen de vaardigheden die nodig zijn voor accountancy en controlling, zijn er ook enkele specifieke vaardigheden die belangrijk zijn voor elke discipline. Accountants moeten bijvoorbeeld goed zijn in het analyseren van financiële gegevens, het opstellen van financiële overzichten en het begrijpen van boekhoudkundige regels en voorschriften. Controllers moeten daarentegen goed zijn in het analyseren van bedrijfsprocessen, het opstellen van prognoses en budgetten en het adviseren van het management.

Perspectief

Accountancy en controlling hebben ook verschillende perspectieven op financiële gegevens. Accountancy richt zich voornamelijk op het rapporteren van financiële prestaties vanuit een externe perspectief, terwijl controlling zich richt op het beheren en optimaliseren van financiële prestaties vanuit een interne perspectief. Bekijk hier onze accountancy vacatures!

Samenvattend zijn er dus niet alleen verschillen in doelstellingen, maar ook in de tijdshorizon, vaardigheden en het perspectief tussen accountancy en controlling. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat beide functies elkaar aanvullen en samenwerken om ervoor te zorgen dat een organisatie gezond en succesvol is.

Ben je geïnteresseerd in een baan in controlling? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk onze controlling vacatures of neem (vrijblijvend) contact op met één van onze Business Consultants.

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023