Wat doet een Fiscalist?

Kandidaat

3 min. leestijd

In deze blog beantwoorden we al jouw vragen rondom het werk van een Fiscalist. Spreekt een functie in de financiële dienstverlening je aan? Of weet je zelfs al dat je aan de slag wilt gaan als Fiscalist? Dan is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt om Fiscalist te worden en welke mogelijkheden je als Fiscalist hebt. Zo kun je een makkelijker een relevante opleiding kiezen en heb je meer inzicht in de dagelijkse werkzaamheden van een Fiscalist.


Wat is een Fiscalist

Een Fiscalist is iemand die bedrijven en particulieren advies geeft over zaken met betrekking tot belastingen en helpt met het verzorgen van de belastingaangifte. Een Fiscalist wordt ook wel een Belastingadviseur of een Fiscaal Adviseur genoemd. Als Fiscalist is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de fiscale wet- en regelgeving. Op basis hiervan adviseert een Fiscalist namelijk zijn of haar klanten, met als doel om financieel het voordeligste resultaat voor de klant te behalen. Een Fiscalist houdt rekening met de fiscale wet- en regelgeving en helpt een cliënt een passende oplossing te vinden om zo min mogelijk belasting te betalen.

Voor welk advies kun je terecht bij een Fiscalist?

 • Omzetbelasting;
 • Loonbelasting Inkomstenbelasting;
 • Vennootschapsbelasting;
 • Pensioen Estate planning;
 • Jaarrekeningen;
 • Bedrijfsovernames;
 • Herstructureringen

Waarom zou je een Fiscalist worden?

Vind je het leuk om wet- en regelgeving te combineren met cijfers en ben je een perfectionist? Dan is het werk als een Fiscalist misschien wel wat voor jou. Het is een vak waarbij je nooit uitgeleerd bent omdat de wet- en regelgeving continu verandert. Als Fiscalist werk je samen met diverse ondernemers, waardoor je veel variatie in je werk hebt. Als Fiscalist zal je samenwerken met mensen in verschillende functies, zo zal je bij sommige bedrijven contact hebben met de ondernemers zelf en bij andere bedrijven zal je voornamelijk samenwerken met de medewerkers van de financiële afdeling. Daarnaast zal je ook veel moeten samenwerken en onderhandelen met de Belastingdienst.

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een Fiscalist?

 • Het verzorgen en controleren van belastingaangiftes
 • Adviseren over wet- en regelgeving
 • Het controleren van belastingaanslagen
 • Samenstellen van een financiële planning
 • Het schrijven van bezwaarschriften
 • Adviseren over financiële planning en inrichting
 • Jaarrekeningen controleren
 • Contact opnemen met de belastingdienst
 • Bijhouden van fiscale ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen een Fiscalist en een Accountant?

Wanneer heb je een Fiscalist? En wanneer heb je een Accountant nodig? We leggen je graag het verschil uit:

 • Een Fiscalist is een expert die bedrijven en particulieren advies geeft over belastingzaken en de Belastingdienst. Een Fiscalist is net als een Accountant een beschermde titel.
 • Een Accountant is verantwoordelijk voor de juistheid van de cijfers van een organisatie. Hij of zij controleert, beoordeelt en stelt jaarrekeningen op voor bedrijven/organisaties. Daarnaast adviseert een accountant ondernemers op het gebied van financiën, fiscale kwesties, administratie en bedrijfseconomische kwesties.

Een fiscalist en een accountant zijn beiden een specialist op het gebied van financiën. Een belangrijk verschil is de kennis die zij beschikken. Accountants beschikken over fiscale kennis, maar zij zijn geen specialist op het gebied van belastingen. Een fiscalist is daarentegen wel een fiscaal specialist en is daarom een betere keuze als je hulp nodig hebt bij fiscale kwesties.

Hoe word je een Fiscalist?

Als je Fiscalist wilt worden is het belangrijk dat je daarvoor een relevante opleiding volgt. Je kunt kiezen uit opleidingen op het gebied van fiscale economie of fiscaal recht. Het volgen van een fiscale opleiding is mogelijk zowel op hbo-niveau als op wo-niveau. Als je Senior Fiscalist wilt worden is het aan te raden om daarvoor een wo-opleiding te volgen en vervolgens een NOB-opleiding te volgen. Na je hbo- of wo-opleiding kun je aan de slag als Fiscalist, Belastinginspecteur of bedrijfsjurist. Vaak krijg je binnen het bedrijf waar je komt te werken de mogelijkheid tot bijscholing.

Welke opleiding heb je nodig om Fiscalist te worden?

Welke opleiding je nodig hebt om Fiscalist te worden, is afhankelijk van de functie die je wilt bekleden. Je hebt diverse fiscale opleidingen op hbo- en wo niveau om aan de slag te kunnen als Fiscalist. Let hierbij wel op; als je aan de slag wilt als Senior Fiscalist, dan is een opleiding op wo-niveau aan te raden. Hieronder laten we zien welke relevante opleidingen er zijn om Fiscalist te worden.

Fiscale opleidingen:

 • Fiscaal Recht en Economie (hbo)
 • Fiscaal Recht (wo)
 • Fiscale Economie (wo)

Wat verdient een Fiscalist?

Het salaris van een Fiscalist is zeer uiteenlopend omdat het afhankelijk is van je ervaring en je opleidingsniveau. Voor een Fiscalist met een afgeronde hbo-opleiding, ligt het startsalaris op ongeveer €2.000 per maand. Als Medior Fiscalist verdien je ongeveer tussen de €2.700 en de €5.500 en als Senior Fiscalist kan dit oplopen tot ongeveer €10.000 per maand. Je verdient als Fiscalist het meeste als je als partner of als zelfstandige aan de slag gaat.

Functie-eisen voor een Fiscalist

Om aan de slag te kunnen als Fiscalist is het belangrijk dat je daarvoor een hbo- of een wo opleiding hebt afgerond. Het is ook belangrijk dat je bereid bent om naast je werk extra bij te leren om zo je kennis over de huidige wet- en regelgeving up-to-date te houden. Daarnaast is het goed om te weten dat bedrijven vaak op zoek naar een Fiscalist met een aantal jaar werkervaring.

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als Fiscalist?

Als Fiscalist is het belangrijk dat je commercieel inzicht hebt, proactief bent en zeer accuraat te werk gaat. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan omdat je regelmatig zal gaan onderhandelen met de belastingdienst. Als Fiscalist zal je dagelijks contact hebben met klanten, daarom is het ook van belang dat je communicatief vaardig en klantgericht bent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden voor een Fiscalist

Als Fiscalist heb je nu een goed arbeidsmarktperspectief. Maar helaas is de verwachting wel dat het aantal openstaande vacatures over tientallen jaren zal verminderen in verband met robotisering.

Als Fiscalist kun je aan de slag bij grote bedrijven, bij accountantskantoren, belastingadvieskantoren en bij overheidsinstellingen. Bij Finture Careers hebben wij meer dan 30 Fiscale vacatures open staan. Van Junior Fiscalist kun je doorgroeien tot Medior Fiscalist en vervolgens kun je doorgroeien naar Senior Fiscalist. Als je Senior Fiscalist bent kun je in sommige gevallen doorgroeien tot partner of je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren op een bepaald gebied.Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als Fiscalist?

Voordelen:
 • Afwisselend werk
 • Het salaris
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden
 • De doorgroeimogelijkheden
Nadeel:
 • Kennis moet up-to-date blijven
 • Robotisering van de werkzaamheden op de lange termijn

Waar werkt een Fiscalist?

Als Fiscalist kun je op verschillende soorten plekken komen te werken, namelijk:

De overheid
Ook bij de overheid kun je werken als Fiscalist. Zo kun je een functie krijgen bij het ministerie van Financiën, De Belastingdienst of bij een van de andere overheidsinstanties. De Fiscalist is dan verantwoordelijk voor dat de wet- en regelgeving goed nageleefd worden.

Een eigen bedrijf
Je kunt als ZZP’er aan de slag gaan, ervoor kiezen om je eigen kantoor op te richten of samen met een partner een belastingadvieskantoor op te richten. Hierbij kun je klanten adviseren en ondersteunen bij hun fiscale kwesties.

Een Accountantskantoor
Als Fiscalist kun je ook aan de slag bij een accountantskantoor. Bij een accountantskantoor zal je je voornamelijk bezighouden met het bijhouden van fiscale wet- en regelgeving, controle op belastingaangiften en het geven van fiscaal advies.

Een Belastingadvieskantoor
Ook bij een belastingadvieskantoor kun je aan de slag gaan als fiscalist. Je kun je hier specialiseren op een op een bepaald rechtsgebied. Bij een belastingadvieskantoor help je klanten bij fiscale vragenstukken, het doen van belastingaangifte, het schrijven van bezwaarschriften en het onderhandelen met de belastingdienst.

Wil je werken als Fiscalist?

Als Fiscalist is er voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kun je op diverse plekken komen te werken en je specialiseren op een rechtsgebied dat jij interessant vindt. Ook zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden en zijn er functies beschikbaar op elk niveau. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jou? Neem dan contact met ons op of bekijk hier onze Tax vacatures!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023