De 4 tips voor een switch van accountancy naar controlling!

Kandidaat

3,5 min

Ben je een accountant die op zoek is naar iets nieuws en spannends in je carrière? En wil je graag je financiële kennis gebruiken om een bedrijf te helpen groeien? Dan is een overstap naar controlling wellicht iets voor jou. Een carrièreswitch gaat niet zonder risico, maar wij laten je zien dat het toch de moeite waard is. Lees onze tips om deze overstap soepel en succesvol te maken!

De verschillen tussen accountancy en controlling

In deze blog kun je alles lezen over wat controlling precies inhoudt, wat je verdient als controller en wat de verschillen én overeenkomsten zijn met accountancy. Voor nu in het kort: de twee vakgebieden zijn nauw verbonden met elkaar, alleen is accountancy gericht op het geven van financiële informatie van belanghebbenden. Controlling daarentegen gaat meer om het beheersen en optimaliseren van bedrijfsprocessen om bedrijfsprestaties te verbeteren.

Waarom zou je willen overstappen van accountancy naar controlling?

De belangrijkste reden waarom iemand zou willen overstappen van accountancy naar controlling, is omdat je als controller meer betrokken bent bij het bedrijfsbeheer. Daarbij biedt het de mogelijkheid om meer strategische beslissingen te kunnen nemen op basis van financiële gegevens. En niet geheel onbelangrijk, maar ook vast al te raden: je krijgt meer mogelijkheden om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.

Welke vaardigheden heb je nodig als controller?

Misschien goed om alvast te weten wat je in huis moet hebben om controller te worden. Hieronder in een overzichtelijk rijtje:

  • Financiële expertise: je moet een diepgaand begrip hebben van financiële principes en de mogelijkheid hebben om financiële gegevens te interpreteren en te analyseren.
  • Analytisch vermogen: je bent in staat om complexe gegevens te analyseren en te interpreteren en trends en patronen te ontdekken.
  • Communicatievaardigheden: je bent in staat om financiële informatie op een begrijpelijke manier uitleggen aan anderen, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Strategisch denken: je begrijpt bedrijfsstrategieën en kunt deze vertalen naar financiële doelen en prestaties.
  • Probleemoplossend vermogen: je kunt problemen goed identificeren, analyseren en oplossen.
  • Samenwerkingsvermogen: je kunt effectief samenwerken met verschillende belanghebbenden, zoals managers, financiële analisten en accountants.
  • Technologische vaardigheden: je weet goed hoe je financiële systemen en tools moet gebruiken, zoals Excel, databases en andere software.
  • Zakelijk inzicht: je hebt inzicht in het bedrijfsleven en bent in staat om de impact van financiële beslissingen op de algehele bedrijfsprestaties te begrijpen.
Tip 1: ontwikkel je vaardigheden

Komt bovenstaande overeen met jouw vaardigheden, dan kun je ze nog verder ontwikkelen zodat je echt zeker weet dat je alles in huis hebt. Mis je er nou nog een paar of zie je weinig overeenkomsten, dan al helemaal! Je doet dit door opleidingen of trainingen te volgen in accounting, finance of business. Ook zijn er tal van professionele ontwikkelingsprogramma's voor controllers, zoals Certified Management Accountant (CMA) of Certified Public Accountant (CPA).

Tip 2: zorg ervoor dat je cv up-to-date is

Kennis bijgespijkerd? Zorg er dan voor dat je cv ook de nodige opfrisser krijgt en is aangepast aan een rol in controlling. Dit doe je allereerst door je cv te beginnen met een duidelijke introductie over jezelf om de aandacht van potentiële werkgevers te trekken. Vervolgens richt je je op je financiële en boekhoudkundige ervaring en je vaardigheden en referenties van vorige werkgevers of collega's.

Om echt op te vallen, ben je specifiek: geef concrete voorbeelden van je prestaties en resultaten in eerdere functies (als je die hebt). Dit laat zien wat je al hebt bereikt en hoe je waarde kunt toevoegen aan een organisatie. Laat daarnaast ook je persoonlijkheid zien door je unieke vaardigheden en ervaring erop te vermelden. Dit kan het verschil maken tussen jou en andere kandidaten!

Tip 3: netwerken!

Welke baan je ook zoekt – netwerken is altijd een goed idee. Zo dus ook voor een rol in de controlling. Maar waar kun je dan specifiek het beste heen en met wie moet je praten?

Branche evenementen

Bezoek evenementen en conferenties in de financiële en accounting-branche om te netwerken met professionals in het veld. Denk dan bijvoorbeeld aan het bijwonen van seminars, workshops, congressen en/of webinars.

LinkedIn

LinkedIn is natuurlijk een geweldig hulpmiddel om te netwerken. Sterker nog, het platform bestaat om deze reden. Zoek naar professionals die actief zijn in deze branche en stuur ze een persoonlijk bericht waarin je vraagt naar hun ervaring en advies.

Beroepsverenigingen

Lid worden van een professionele vereniging is een hele goede manier om te netwerken en om contact te leggen met interessante mensen.

Alumni-netwerk

Maak gebruik van het netwerk van je universiteit; neem contact op met alumni die werken in deze branche en vraag naar hun inzichten en advies. Ook is het interessant om na te gaan waar zij nu werken, welke weg ze hebben afgelegd om controller te worden, hoe dit ze is afgegaan en hoe het bevalt. Mooie referentiekaders om mee te nemen in je eigen keuzeoverweging!

Tip 4: reageer op open sollicitaties en/of werk samen met een recruitmentbureau

Het benaderen van bedrijven via open sollicitaties en recruitmentbureaus heeft beide voor- en nadelen. Open sollicitaties laten zien dat je enthousiast bent en initiatief toont en kunnen leiden tot een baan die nog niet geadverteerd is. Het nadeel: ze zijn tijdrovend en bieden geen garantie tot succes.

Recruitmentbureaus daarentegen geven toegang tot vacatures die anders misschien niet beschikbaar zijn en bieden ondersteuning in het hele sollicitatieproces. Om te profiteren van een samenwerking met een recruiter, betaal je wel een geldbedrag. Bedenk dat dit een goede investering voor je toekomst is, omdat zij zorgvuldig voor je aan de slag gaan en je kans op een baan als controller sterk wordt verhoogd.

Samenwerken met Finture Careers

Bij Finture Careers vinden we dat de kern van het vak niet vergeten mag worden, namelijk: mensen leuk werk bezorgen. Heb je interesse in een samenwerking met ons, om samen jouw nieuwe baan in controlling te vinden? Dan krijg je een persoonlijk toegewezen Consultant die voor jou klaarstaat en je verbindt met toffe bedrijven. Je bent dus geen nummertje, het draait bij ons echt om jouw ontwikkeling en groei.

Wij geloven dat we jouw ideale job als controller kunnen vinden. Jij ook? Neem hier contact met ons op om eens vrijblijvend je mogelijkheden te bespreken of bekijk hier onze controlling vacatures!

Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023